Share

Barbarez o počecima karijere: Da nisam otišao u Njemačku, otišao bih u rat

Njemački portal 11freunde.de objavio je jučer razgovor sa legendom bosanskohercegovačkog fudbala Sergejom Barbarezom. Ikona Bundeslige govorila je o počecima i danima u rodnom Mostaru.

“Nismo mi tad maštali o zapadu, jer smo imali prvaka Evrope. Crvena zvezda bila je na vrhu. Reprezentacija je igrala sjajan fudbal. Moj san bio je postati fudbaler Veleža”, rekao je Barbarez.

Dotakao se i nesretnog rata u BiH.

“Otac i stric su insistirali da idem kod tetka u Njemačku. U Sloveniji i Hrvatskoj harao je rat. Nismo sigurni bili ni u Mostaru. Tata je bio zabrinut. I ako bi došlo do rata u BiH, nismo vjerovali da može dugo trajati. Mislio sam kad sam pošao da ću se vratiti za nekoliko sedmica, a ostao sam 22 godine. Otac je bio sasvim upravu. To sam shvatio kasnije, a vidim i danas. Da nisam otišao u Njemačku, otišao bih u rat. A svi ratovi su uvijek besmisleni. Moja majka je iz braka Hrvata i Bošnjaka, a otac mi je bio Srbin. Religija i nacionalnost u mojoj porodici nisu bili važni”, opisao je.

Uslijedio je novi početak u Hannoveru.

“Uskoro sam postao član Hannovera. Prolazio sam u patikama pored terena na kojem se treniralo. Tetak je zamolio trenera da me proba. Nikad taj dan neću zaboraviti. Bilo je ledeno hladno”, priča Barbarez.

Ubrzo je za njim stigao i otac Ljubo.

“Bilo je previše rizično da ostane. Majka je bila naivna i ostala je čuvati stan. Dva puta je mogla biti ubijena. Srećom imali smo veze i kontakte s nekim ljudima, koji su je spasili”, prisjetio se Sergej.

Ponovo su se javili problemi kada je objelodanio da će igrati za fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

“Nisam imao dilemu kad je domovina u pitanju, ali sam na debi čekao dok se nisam uvjerio da je majka sigurna. Dobio sam garancije i time i unutrašnji mir. Debitovao sam sa 26 godina. Izgubili smo s 5:0 od Aregentine”, rekao je na kraju ljubimac navijača Bosne i Hercegovine.

scsport.ba