Share

BiH, Crna Gora, Srbija i Kosovo u igri za preostalih deset mjesta

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo rukometaša, koje će se u januaru 2020. godine održati u Austriji, Švedskoj i Norveškoj, ušle su u završnu fazu. Ostalo je još posljednje kolo, koje će se igrati u nedjelju, nakon kojeg će biti poznato deset preostalih učesnika završnog turnira.

Zasad su plasman na EURO 2020 kroz kvalifikacije osigurali: Njemačka, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Latvija, Mađarska, Danska, Rusija, Portugal i Francuska. Ranije su to pravo stekli aktuelni evropski šampion Španija, te domaćini Austrija, Norveška i Švedska. Dakle, slobodno je još deset mjesta na Evropskom prvenstvu na kojem će po prvi put u istoriji učestvovati 24 reprezentacije. Posljednje kolo kvalifikacija biće izuzetno uzbudljivo, jer je kandidata mnogo više nego slobodnih mjesta.

Među tih 14 kandidata nalaze se i četiri reprezentacije iz regiona: BiH, Srbija, Crna Gora i Kosovo. Od spomenutih, najmanje šansi za plasman na Evropsko prvenstvo ima Kosovo, kojem je potrebna gostujuća pobjeda protiv Njemačke, kako bi se eventualno kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije domogla završnice. U toj grupi “1“ važniji je duel Poljske i Izraela nakon kojeg će pobjednik sigurno na EP.

U grupi “2“ situacija je dosta jasna. Hrvatska je osigurala broj jedan, a Srbija i Švajcarska u Novom Sadu će odlučivati o tome ko će s drugog mjesta na EURO 2020. Čak se i poražena selekcija može nadati plasmanu, kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane.

Veoma komplikovana situacija je u grupi “3“ u kojoj je Sjeverna Makedonija osigurala plasman, dok tri preostale reprezentacije također imaju svoje šanse. Turskoj je potrebna pobjeda u gostima kod Islanda i vjerovatno bi kao jedna od najboljih trećeplasiranih reprezentacija osigurala mjesto na EP. Iako je trenutno četvrta na tabeli i Grčka ima šanse. Grcima je potreban trijumf u gostima kod Makedonaca. U tom slučaju, zauzeli bi treće mjesto i bili bi sigurni učesnici EURO 2020, i to kao najbolje rangirana trećeplasirana selekcija kvalifikacija.

U grupi “4“ situacija je dosta jasna. Slovenija i Latvija su sa po osam bodova već osigurale prve dvije pozicije. Male šanse da se domogne EP još uvijek ima Holandija, kojoj treba pobjeda protiv Latvije i da joj se poklope rezultati ostalih trećeplasiranih selekcija u posljednjem kolu.

Bjelorusija, Češka i BiH iz grupe “5“ su na korak do Evropskog prvenstva. Postoji mnogo kombinacija uoči posljednjeg kola. No, u najboljoj poziciji je Bjelorusija koja dočekuje autsajdera Finsku i s dva boda je na završnom turniru. Češka i BiH u direktnom duelu odlučuju koje će mjesto u grupi osvojiti. Česima je dovoljan bod da zadrže prvu poziciju. Remijem bi bila zadovoljna i BiH, jer bi sigurno kao jedna od četiri trećeplasirana ostvarila prvi plasman na Evropsko prvenstvo. Izabranici Bilala Šumana mogu i s porazom na EURO, ali tada bi morali čekati rezultate ostalih utakmica. U slučaju da dođu do trijumfa, onda bi zauzeli prvo ili drugo mjesto, u zavisnosti od ishoda duela u Brestu.

 

videoprilog Sanida Pamuka (Dnevnik 1)

Francuska i Portugal su u grupi “6“ očekivano osigurali prve dvije pozicije. Za Rumuniju i Litvaniju ostao je tračak nade da mogu i oni među 24 najbolje selekcije Evrope s treće pozicije. No, i jednima i drugima je potrebna gostujuća pobjeda kod Francuza, odnosno Portugalaca, ali i da im se poklope rezultati iz ostalih grupa.

Iz grupe “7“ na EURO će sigurno Mađarska i Rusija, dok pred posljednje kolo nadu ima i Italija. Međutim, Italijanima je potreban što ubjedljiviji trijumf u gostima kod Mađara, što je teško očekivati.

Na kraju, u grupi “8“ Danska je kao lider već na Evropskom prvenstvu, a Crna Gora i Ukrajina će u susretu u Podgorici odlučivati ko će biti drugi. No, obje selekcije imaju lijepe šanse da na EURO odu kao trećeplasirani iz svoje grupe.

Evropsko prvenstvo igraće se od 9. do 26. januara 2020. godine u Beču, Grazu, Trondheimu, Geteborgu i Stockholmu. Žrijeb grupa za EURO 2020 održaće se 28. juna u 18.45 sati u Beču.

– Tabela trećeplasiranih selekcija:

1. BiH 3 1 0 2 75:85 2

2. Crna Gora 3 1 0 2 82:97 2

3. Srbija 3 0 1 2 72:81 1

4. Holandija 3 0 0 3 74:86 0

5. Poljska 3 0 0 3 66:80 0

6. Turska 3 0 0 3 74:90 0

7. Rumunija 3 0 0 3 53:76 0

8. Italija 3 0 0 3 65:94 0

– Parovi šestog kola:

Grupa “1“: Poljska – Izrael, Njemačka – Kosovo

Grupa “2“: Srbija – Švajcarska, Hrvatska – Belgija

Grupa “3“: Island – Turska, Sjeverna Makedonija – Grčka

Grupa “4“: Holandija – Latvija, Slovenija – Estonija

Grupa “5“: Češka – BiH, Bjelorusija – Finska

Grupa “6“: Portugal – Litvanija, Francuska – Rumunija.

Grupa “7“: Mađarska – Italija, Rusija – Slovačka.

Grupa “8“: Crna Gora – Ukrajina, Danska – Farska Ostrva.

Sve utakmice igraju se u nedjelju, 16. juna, s početkom u 18 sati.

– Poredak u grupama:

Grupa “1“: Njemačka 10 bodova, Izrael 4, Poljska 3, Kosovo 3

Grupa “2“: Hrvatska 9, Švajcarska 6, Srbija 4, Belgija 1

Grupa “3“: S. Makedonija 7, Island 6, Turska 4, Grčka 3

Grupa “4“: Slovenija 8, Latvija 8, Holandija 4, Estonija 0

Grupa “5“: Češka 8, Bjelorusija 6, BiH 6, Finska 0

Grupa “6“: Francuska 8, Portugal 8, Rumunija 2, Litvanija 2

Grupa “7“: Mađarska 9, Rusija 7, Italija 4, Slovačka 0

Grupa “8“: Danska 8, Ukrajina 6, Crna Gora 5, Farska Ostrva 1

federalna.ba/AA

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!