Share

Englezi prave novu ligu i najavljuju velike promjene

 

Engleska bi mogla da doživi veliku promjenu sistema takmičenja. Englezi, piše BBC, žele da mijenjaju sistem takmičenja i to bi bila najveća promjena još od osnivanja lige 1992. godine. Direktor Nogometne lige Shaun Harvey najavljuje kreiranje još jednog ranga takmičenja, pa bi sada bilo pet umjesto četiri lige, odnosno 100 umjesto 92 kluba.
Ligi su dali podršku Premier liga i Engleski nogometni savez, ali jasno čeka se i mišljenje klubova. Novi sistem bi trebao da krene od sezone 2019/20 i prethodne sezone, dakle 2018/19, ne bi ispala dva najslabija tima iz Lige 2, dok bi se iz poluamaterskog ranga Nacionalne lige priključilo šest ekipa. “Želimo da uradimo nešto što je najbolje za engleski nogomet i nadam se da će ovaj korak biti pokretač budućih promjena.
Jasne su prednosti koje očekuju sve. Moramo osigurati da nijedan klub ne bude u finansijski slabijoj poziciji. Klubovi ne smiju da osjete teret promjena. Ne želimo da budu prinuđeni na uštedu kako bi podržali ovu promjenu. Vjerujemo da će porasti kvalitet igre, te da će veći broj utakmica tokom vikenda privući i više gledalaca. Duga putovanja tokom sedmice će nestati, mislim da će pravi navijači biti sretni što će moći lakše da putuju po zemlji. A manji broj utakmica će subotnji dan učiniti posebnim i važnim”, izjavio je Harvey. Ono što bi također moglo da se desi u budućnost je priključak škotskih klubova Celtica i Glasgowa u Premier ligu. Odluka o eventualnoj promjeni sistema takmičenja donijet će se u novembru 2017. godine.

sportsport.ba