Share

Fantastični Hamilton pomeo konkurenciju u Italiji

Lewis Hamilton pobjednik je trke Formule 1 koja se danas vozila na stazi Monza za Veliku nagradu Italije.

Iako je na startu bio treći iza dva Ferrarija (Vettel – Raikkonen), Britanac je iskoristio sve greške i majstorskim preticanjem je u finišu stigao do pobjede, a iza sebe je ostavio Kimija Raikkonena i klupskog kolegu Vallterija Bottasa.

Trka je krenula zaista žestoko. Već u prvom krugu dolazi do kontakta između Sebastiana Vettela i Lewisa Hamiltona i vozač Ferrarija se okreće na stazi završava na dnu, a protiv Hamiltona je pokrenuta istraga.

Kazne za šampiona nije bilo, a Vettelu je pomoglo to što je na stazu izašao Safety Car, pa je Nijemac mogao da se bez problema bori za što bolju poziciju i lagano se penjao u poretku.

Raikkonen je u tim trenucima izgubio prvo mjesto od Hamiltona, ali ga je i brzo vratio i većim dijelom trke je imao vodstvo.

Ipak, sjajnom strategijom i uz veliku pomoć Vallterija Bottasa Hamilton nakon odlazaka u boks uspijeva da se vrati u borbu za prvo mjesto, a u 45. krugu aktuelni prvak na fantastičan način uspijeva preteći Raikkonena i doći na prvo mjesto.

Do kraja je Hamilton dominirao. Nije dozvolio Raikkonenu da ga ugrozi i na kraju je došao do pobjede i povećao je prednost u ukupnom poretku u odnosu na Sebastiana Vettela.

Hamilton trenutno ima 256 bodova, a Vettel je završio kao četvrti i osvojio je 12 bodova, te ih sada ima 226.

sportsport.ba