Share

Formula 1 u najljepšem izdanju: Vettel slavio u briljantnoj trci

Njemački vozač Sebastian Vettel slavio je danas u trci za Veliku nagradu Velike Britanije u Silverstoneu nakon fantastične trke.

Hamilton je prvi startao, ali je to učinio veoma loše jer je nakon prve krivine izgubio dvije pozicije pošto su ga prestigli Vettel i Bottas. U trećoj krivini uslijedilo je novo razočarenje za njega jer je izletio sa staze nakon kontakta sa Kimijem Raikkonenom i pao na posljednje mjesto.

To ga nije pokolebalo već mu očito dalo dodatni motiv pa se veoma brzo vratio među vodeće vozače. S druge strane Kimi je dobio kaznu od deset sekundi, ali to ni na njega nije mnogo uticalo jer je imao briljantnu trku.

Vettel i Bottas su se smjenjivali na prvoj poziciji, a pred sami kraj trke Finac je ušao sa pozicije broj 1. Ipak, Vettelu je u tim trenucima pomoglo vozilo sigurnosti koje je ušlo nakon što je Carlos Sainz izletio. U posljednjih 10-ak krugova uslijedilo je pravo ludilo.

Vettel je napao Bottasa, Raikkonen Ricciarda, pa nakon što su ih prestigli, onda je Kimi napao Hamiltona, a Britanac Bottasa. Epilog svega bio je trijumf Vettela, Hamilton je uspio prestići Bottasa, kojeg je kasnije prestigao i Raikkonen, pa je Lewis završio drugi, a Kimi treći, dok je Valtteri na kraju bio četvrti. U cijeloj frci najgore je prošao Verasteppen koji je pokušao prestići Ricciarda, ali je izletio sa staze i za njega je trka bila gotova.

Vettel je sada povećao prednost u ukupnom poretku vozača jer ima osam poena više. Naredna trka vozi se u Njemačkoj za dvije sedmice.

sportsport.ba