Share

Grbavac: Osjećali smo se kao najveći garibi, igrali smo u našoj zemlji, a nismo imali ni opreme, dresova, majica

Možda je najbolja opcija da nas Evropska rukometna federacija (EHF) suspenduje, pa neka onda ljudi koji su odgovorni za stanje u bh. rukometu odgovaraju za to, rekao je Zdenko Grbavac, selektor juniorske rukometne reprezentacije BiH i trener Izviđača na početku razgovora za nezavisne.com.

Bh. stručnjak nije krio razočaranje stanjem pod bh. rukometnim nebom koje je posljednjih nekoliko mjeseci katastrofalno. Reprezentacije su prepuštene same sebi, a takav slučaj je bio i na turniru u Bugojnu koji je preteklog vikenda održan pod pokroviteljstvom Rukometne federacije Katara.

“U Bugojnu smo se osjećali kao najveći garibi. Igrali smo u našoj zemlji, a nismo imali ni opreme, dresova, majica… Kao da smo došli na rekreaciju malog fudbala”, ističe Grbavac.  Bh. nade su u Bugojnu, gdje su se okupile tek dan prije turnira, bile sedme, ostvarivši pobjedu, remi i tri poraza.

“Sve je bilo na visokom nivou, od organizacije do kvalitete reprezentacija. Što se tiče nas, nije bilo loše. Treba znati da se ovi momci okupljaju od turnira do turnira. Potencijala ima, ali nedostaju druge stvari, nemamo normalne uslove, u stvari nemamo nikakve”, ističe Grbavac.

Situacija u bh. rukometu je na najnižim granama jer Rukometni savez BiH nije izvršio preregistaciju kojom bi djelovao kao legalan i po Ustavu BiH. Sve koči RS Federacije BiH, koji još nije upisan u registar ministarstava kulture i sporta i pravde Federacije BiH, pa nije moguće da krovni savez izvrši preregistraciju. Kakvo je u stvari stanje, najbolje govori podatak da je BiH u Bugojnu nastupala u dresovima seniora, a iste su dresove nosili i bh. kadeti na turniru u Grčkoj.

“Kontingent dresova čeka na granici sa Hrvatskom. Oni će čekati na carini dok ne nađemo način da platimo račun regularnim putem, a kao što je poznato, računi RS BiH su blokirani. To najbolje govori u kakvom se stanju nalazi bh. rukomet. Nadam se da će neko konačno prekinuti ovu pupčanu vrpcu, jer ovo više nema smisla. Sve bi se brzo riješilo da su ljudski odnosi malo bolji”, riječi su bh. selektora.  Grbavac se nalazi na putu za Srbiju, gdje će Izviđač odraditi mini-pripreme uoči plej-ofa za prvaka BiH i borbe za odbranu titule.

“Teže je braniti nego osvojiti titulu. Ipak, nećemo ništa prepustiti slučaju. Pratimo šta se dešava u ligi, vidim da ima žalbi klubova, ali nemaju se kome žaliti. Ipak, nadamo se da će se sezona završiti kako treba. Sljedeće kolo u prvenstvu će dosta toga odlučiti. U slučaju trijumfa Derventa će nam se najvjerovatnije priključiti u završnici”, zaključio je strateg Ljubušaka.

Titula za Sloveniju

Reprezentacija Slovenije sastavljena od igrača rođenih 1998. godine pobjednik je 5. međunarodnog turnira “Rukomet je moja budućnost” održanog u Bugojnu od 13. do 16. aprila. Slovenci su u finalu savladali vršnjake Poljske sa 23:22, što im je bila peta pobjeda. Treće mjesto je osvojila Hrvatska pobjedom nad Austrijom 42:21. Švajcarska je završila kao peta, a Makedonija šesta. Bh. selekcija je završila kao sedma nakon pobjede nad Katarom 31:25. Za najboljeg igrača proglašen je Slovenac Domen Makuc, dok je najbolji strijelac Mihael Kusio (Švajcarska – 53 gola).

sportske.ba