Share

Japansko čudo pokorilo Četiri skakaonice

Japanac Ryoyu Kobayashi osvajač je novogodišnje turneje Četiri skakaonice.

Nakon što je slavio u prethodne tri skakaonice, na posljednjem takmičenju u Bischofshofenu fantastični japanski skakač je ponovo bio najbolji i treći je u historiji koji je trijumfovao na sve četiri skakaonice nakon Svena Hannawalda i Kamila Stocha.

Kobayashi je nakon prve serije bio četvrti sa skokom od 135 metara. Ipak, u drugoj seriji je skočio fantastično i došao je do 137.5 metara uz odlične ocjene i na kraju mu je to bilo dovoljno da se nađe na prvom mjestu.

Markus Eisenbichler, koji je bio prvi nakon prve serije, podbacio je u drugoj i završio je tek kao peti. Iza Kobayashija danas je završio Poljak Dawid Kubacki, dok je kao treći završio Austrijanac Stefan Kraft.

U ukupnom poretku novogodišnje turneje Kobayashi je osvojio ukupno 1098 bodova, a iza njega je završio Eisenbichler sa 1035.9 bodova, dok je kao treći završio Nijemac Stephan Leyhe sa 1014.1 bodova.

Kobayashi je uvjerljivo prvi i u ukupnom poretku Svjetskog kupa. Za sada je osvojio fantastičnih 957 bodova, a iza njega su Poljaci Piorts Zyla (529) i Kamil Stoch (504).

sportsport.ba