Share

Jeziva priča Uzeira Srne ledi krv u žilama: Bio je siroče rata, morao i ime promijeniti, spalili su mu majku, a za karijeru sina…

Životna priča Darija Srne dobro je poznata velikom broju hrvatskih nogometnih navijača, kao i činjenica koliki je bio utjecaj na njegovu karijeru imala porodica. Bili su istinski povezani i Darijo je svaki svoj pogodak i uspjeh pripisao svojim najbližima. Široj javnosti manje je ipak poznata životna priča njegovog oca Uzeira koja je svojedobno zaintrigirala čak i britanske novinare. Uzeir je, nažalost, preminuo u junu 2016. nakon duge bolesti. Nekadašnji kapiten Hrvatske vijest je doznao nakon pobjede nad Turskom u Parizu.

 

Uzeirova priča bila je poput predloška za strašan film. O njegovom putu pisali su “The Guardian” i “The Telegraph”, a priča počinje u selu Gornji Stopići u Zapadnoj Bosni, gdje je Uzeir Srna rođen 1940. godine. Godinu kasnije Nijemci su zauzeli teritorij, a zatim su tamo ratovali ustaše i četnici, koji su presudili majci Uzeira Srne. Kako zbog trudnoće nije mogla bježati, živa je spaljena.

Uzeira je spasio otac s kojim je pobjegao u šumu. U Bosanskom Šamcu su se razišli, a Uzeir se izgubio i završio u Sarajevu, a zatim u sirotištu u Murski Soboti. Tamo ga je posvojila porodica policijskog službenika Kelenca, pa je Uzeir nakratko postao Mirko Kelenc. U međuvremenu, Uzeirov je otac, zajedno sa starijim sinom Safetom, tragao za izgubljenim djetetom, no u vrijeme rata stradao je pogođen zalutalim metkom ispred kuće u kojoj je radio. Brat Safet ni nakon rata nije odustao od potrage, a igrom slučaja je nakon prekomande u Nišu sreo slovenskog časnika koji je imao informaciju o djeci iz sirotišta u Murskoj Soboti. Nakon par sedmica uspio je pronaći Uzeira u Sloveniji i odveo ga od porodice Kelenc kada je i vratio svoje ime.

uzeir-srna

U mladosti je živio u Bosanskom Šamcu u siromaštvu, preselio se zatim kod obitelji u Sarajevo i radio sve moguće poslove, a onda počeo igrati nogomet kao golman. Bio je u FK Sarajevu, neko vrijeme proveo u Beogradu da bi se vratio u Bosnu i otišao u vojsku koju je služio u Busovači. Tamo je branio za Jedinstvo i oduševio skaute Čelika iz Zenice. Odradio je posudbe u nekoliko klubova, a jednog dana sa Čelikom stigao na prijateljsku utakmicu s Neretvom u Metkoviću. Kako im se jedini golman ozlijedio, molili su Uzeira da zaigra za Neretvu, a nakon što se iskazao odbranama, tražili su da ostane. Skrasio se u Metkoviću gdje se vjenčao i dobio sina Renata. Zatim je otišao u Francusku gdje radio i igrao četiri godine, a po povratku u Metković oženio se drugi put i dobio dva sina, Igora i Darija. Radio je kao vozač kamiona, a onda postao trener u omladinskoj školi Neretve, baš u vrijeme kada je tamo stasao budući kapiten Hrvatske.

srna

srna1

srna

srna

srna

darijo-srna

Preko Hajduka, u kojem je ispunio san, Darijo Srna je otišao u Šahtar gdje je postao ikona kluba, a onda i nezamjenjivi kapiten hrvatske reprezentacije. No, put do vrha bio je težak. Iako js Srna već je kao 11-godišnjak pokazivao vanserijski talent za njegov uzrast prelazak u Hajduk priječilo to što mu se otac zove Uzeir, a u vrijeme dok je bjesnio hrvatsko-muslimanski rat “mnogi nisu htjeli da Musliman zaigra za Hajduk”. Prisjetio se toga njegov otac u priči koja je zaintrigirala velikog poznavatelja i ljubitelja istočnoeuropskog nogometa Jonathana Wilsona: “Bilo je to iznimno teško vrijeme, kada je nečije ime i prezime bilo jedino važno.”

Međutim, Darijevog oca je od nacionalne diskriminacije još više smetala ona po “finansijskoj osnovi” jer “neki su treneri mlađih uzrasta u Hajduku otvoreno od mene tražili novac ako želim da Darijo zaigra tamo. Srećom, bio je toliko talentiran da kada su ga gledali na probi u Splitu, tražili su da ostane”.

Sam Darijo je jednom prilikom rekao da je otac bio spreman prodati brod – jedinu obiteljsku pokretninu, kako bi sinu omogućio nastavak razvoja, a uvijek ističe da se cijela porodica finansijski žrtvovala kako bi njemu pomogla, iako su živjeli prilično skromno. Darijo mu danas posvećuje svaki gol.

 

(Sport.ba)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!