Share

Objavljen nalog za hapšenje iranske bokserke

Iranka Sadaf Khadem, prva žena iz Irana koja je učestvovala u bokserskom meču, odgodila je povratak u svoju zemlju iz Francuske nakon što je objavljen nalog za njeno hapšenje.

Kademova je u  subotu, 13. aprila, pobijedila bokserku Anne Chauvin u amaterskom meču i planirala je da se vrati u Teheran. Ona je izrazila uvjerenje da je nalog za njeno hapšenje objavljen jer je prekršila strogi kodeks oblačenja u Iranu, pošto je boksovala u majici i šorcu.

Khademova se borila u zelenoj majici i crvenom šorcu, uz bijeli povez na ruci, što su boje nacionalne zastave Irana.

Ona je očekivala da će nakon pobjede u Iranu biti dočekana uz ovacije. Njen trener je bivši bokserski šampion, Francuz iranskog porijekla, Mahyar Monshipour.

“Borila sam se u pravno odobrenom meču u Francuskoj, ali nosila sam šorc i majicu, što je potpuno normalno u očima cijelog svijeta. Prekršila sam regulative svoje zemlje. Nisam nosila hidžab, trenirao me muškarac i to nekima smeta”, rekla je ona za francuski dnevnik “Lequipe”.

Prema Zakonu u Iranu, žene i djevojčice uzrasta već od devet godina, ako u javnosti budu viđene bez marame, mogu biti kažnjene sa deset dana do dva mjeseca zatvora ili novčano.

federalna.ba/Srna