Share

Počinje rukometni Euro: Večeras zabava za narodne mase

Kao da je morska vila, sve je moje snove ostvarila… pjevali su rukometaši Hrvatske prije okruglo devet godina. To je bila kao oficijelna himna njihovih pobjeda, predvođeni Ivanom Balićem željeli su ponovo na svjetski tron, drugi put nakon 2003.

I dobro im je išlo, pjevao je Marijan Ban dugo. Do finala. Tada je Hrvatska poklekla pred Karabatićevim Francuzima i praktično od tad krenula je dominacija Trikolora. Kasnije, u godinama iza, Francuzi su mljeli sve pred sobom, nije im bilo ravnih…

Uoči Svjetskog prvenstva odnosno za njegove potrebe izgrađene su dvorane širom Hrvatske. Da one sad ne bi trunule i kako bi zadržale iole svoju upotrebnu vrijednost valjalo je organizirati barem Evropsko prvenstvo. U nadi da će opet iz Hrvatske krenuti nečija dominacija.

Tako će od danas Zagreb, Split, Poreč i Varaždin biti domaćini smotre najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

Šta treba znati uoči Eura? Da Hrvatima kojima se vratio stručnjak s kojim su osvojili najsjajnija odličja – Lino Červar, u svojoj vitrini nemaju samo evropsko zlato i da će biti posebno našpanovani. Ko je god domaćin bilo kakvog velikog rukometnog takmičenja on dogura daleko.

Treba znati da su Francuzi sa samo jednim lijevim bekom. Nema Daniela Narcissea, ali prije su bili bez ijednog desnog beka (tu poziciju igrao Jerome Fernandez), pa to nije predstavljalo problem. Problem možda bude što nema titana među stativama Thierry Omeyera. Francuzi su aktuelni svjetski prvaci.

Fino je znati i da su Nijemci prije dvije godine napravili hirurški rez i sada opet imaju jak reprezentativni rukomet, fantastične golmane i neuhvatljiva krila. Oni su aktuelni evropski prvaci.

Standardno vrlo opasni mogu biti Skandinavci, posebno simpatična Norveška s najboljim igračem sutrašnjice Sanderom Sagosenom…

I to je otprilike to, sve se ostalo zna.
Nakon grupne faze prve tri reprezentacije prenijet će bodove u narednu fazu, u grupu od po šest timova. Nakon još tri odigrane utakmice (dakle ukupno šest mečeva) po dvije prvoplasirane selekcije ukrštat će se u polufinalu u Zagrebu.

U zagrebačkoj Areni 28. januara bit će odigrano finale. A večeras već finale prije finala ili finale svih finala nama na Balkanu. Hrvatska i Srbija u Splitu će odigrati skoro pa besmislenu utakmicu, ali eto.

sportsport.ba