Share

Počinje SP rukometaša: Njemačka i Danska prkose vremenu razjedinjenosti

Polovina januara kada stigne tada, pa makar i minusi žestoki harali, procvjetaju ruže ljubiteljima rukometa.

Onima poput Domagoja Duvnjaka recimo i njemu sličnih, vrhunskih rukometaša nije baš svake godine milina igrati velika takmičenja, svaki put u januaru, ali tako je kako je.

Bez ovih koji se satraše, ljubiteljima rukometa bile bi uskraćene blagodeti januara. Zbog toga se rukomet može smatrati posljednjim bastionom istinskog sporta, posebno u ovome kontekstu nacionalnih selekcija gdje igrači teško mogu šta dobiti osim zadovoljstva sportskog postignuća.

Elem, od danas pa do 27. januara Njemačka i Danska bit će domaćini 26. Svjetskog prvenstva za rukometaše. Bit će to prvi put u historiji da dvije zemlje organiziraju završnicu, pa premda bi mogla i Danska, a posebno Njemačka biti pojedinačni organizatori, odlučili su da se zajednički u vremenu raznih razjedinjenja, late domaćinstva.

Minhen, neprevaziđeni Keln, Berlin i Hamburg u Njemačkoj, odnosno Kopenhagen i Herning, gdje će biti odigrano finale, ugostit će 24 reprezentacije, podijeljene u četiri grupe. Baš kao i mnogih prethodnih svjetskih prvenstava, samo sa jednom iznimkom.

Neće naredni krug, odnosno osminu finala izboriti prve četiri reprezentacije, već će po uzoru na evropska prvenstva dalje ići prve tri selekcije. Potom će se formirati nove dvije grupe od po šest selekcija i odigrat će se još tri kola, nakon čega će po dvije prvoplasirane reprezentacije izboriti polufinale.

Što se tiče selekcija iz regiona tamo će se naći tri reprezentacije (Hrvatska, Srbija, Makedonija), ponovo tamo neće biti BiH koja je igrala jednom, u Kataru, a na scenu se nakon šest godina i tri Mundijala vraća podmlađena Srbija kojoj će izuzetno bitna biti prva utakmica protiv Rusije ukoliko žele u drugi krug.

Hrvati su uvijek u užem krugu favorita, s tim da se taj krug posljednjih godina dosta proširio, pa bi uspjeh za Kauboje bio i kada bi došli do polufinala (na prošlom EP čiji su bili domaćini, Hrvati su potpuno podbacili osvojivši peto mjesto).

Makedonci k’o Makedonci, igrat će svoju igru, prilično sporu, pozicionu, “mimo sav svijet” i bit će oslabljeni neigranjem nekoliko ključnih igrača (Filip Mirkulovski prije svega), ali i takvi borit će se sa Islandom najvjerovatrnije za taj plasman u drugi krug. U istoj grupi B su Španija i Hrvatska.

Favoriti? Iako prvi put nakon više od decenije bez Nikole Karabatića vjerovatno najkompletnijeg rukometaša svijeta, Francuzi se diomaju isuviše moćnima da bi dozvilili novi, uzastopni kiks, a u najužem krugu svakako su bivši evropski i olimpijski prvaci i domaćini Danci (nedostaje im samo svjetski naslov u ovom ciklusu pa će vjerovatno biti silno motivirani) kao i po automatizmu Nijemci. Aktuelne evropske prvake Špance nikada ne treba otpisati kao ni neugodne Norvežane kojima će nedostajati odlični bek Tonessen.

Grupa A (Berlin): Francuska, Rusija, Njemačka, Srbija, Brazil, Koreja.

Grupa B (Minhen): Španija, Hrvatska, Makedonija, Island, Bahrein, Japan.

Grupa C (Herning): Danska, Norveška, Austrija, Tunis, Čile, Saudijska Arabija.

Grupa D (Kopenhagen): Švedska, Mađarska, Katar, Argentina, Egipat, Angola.

Na otvaranju Mundijala igrat će Njemačka – Koreja, u Berlinu od 18:15, dok će od 20:15 u Kopenhagenu domaćina zagrijati Čile. Ljubitelji rukometa u BiH za razliku od prethodnih nekoliko velikih takmičenja ovoga puta neće se morati oslanjati na streamove, već će imati priliku pratiti smotru najboljih reprezentacija svijeta na TV Arena Sport.

sportsport.ba