Share

Preko blata Premijer lige do pakla Evropske lige

Fudbalski klub Sarajevo ispucalo je valjda sav mogući repertoar nesreća od početka minule sezone do izvlačenja parova za Evropsku ligu ove.

U šizofrenoj atmosferi negdje tačno u ovo doba prošle godine s centra je koševski tim primio gol protiv Moldavaca, poluamaterske Zarje čiji su igrači zbunjeni proslavljali svoj najbolji rezultat u historiji nakon nadrealistične utakmice na Koševu. Bilo je tu svega: prečki, stativa, promašenog penala, postignutih i primljenih golova, potom još promašenih penala… jednom riječju neviđenih budalaština.

Krenulo je sve po zlu zapravo malo ranije. Penali su im bili kobni i u finalu Kupa protiv Širokog.

Sezona je započela zastrašujuće da gore nije mogla, pa je bilo logično da se nastavi u istom ritmu. Suludostima nije bilo kraja dok na klupu nije sjeo Husref Musemić a onda je i pod njegovim vodstvom početkom prethodne polusezone tim malo-malo doživljavao krahove.

U Sarajevu se nadaju da je loš period obilježen pehovima i nesrećama iza njih. Nadaju se da je nesreća na žrijebu posljednja u nizu.

Dobili su skromni Banants, što? Ljudi gube od ruskih drugoligaša po deset nula.

Stoji sve to, ali daljeg i goreg protivnika za igrati sa njim nije bilo. Sarajevo je zbog toga u Armeniju krenulo tri dana ranije a da sve bude još nesretnije i nevjerovatnije sponzor kluba kojem je prebacivanje s tačke a na tačku b osnovna djelatnost – ne vozi u Armeniju! Iz tog razloga se i krenulo još u nedjelju.

Tako su igrači u putu izgubili čitav dan i na odredište došli u gluho doba noći a sve da bi danas odigrali utakmicu na planiranih 35-40 stepenčića. Znači, nema gore.

Ali, eto. Previše su zaista doživjeli lošeg u ovih godinu dana da bi sad ostali bez sreće i protiv slabijeg protivnika. Valjda je sa žrijebom ispucana ta kvota. Valjda će Sarajevo danas pokazati da je bolji i s razlogom afirmiraniji tim u Evropi, valjda će konačno bordo tim odigrati kvalitetnu prvu evropsku utakmicu jer i onda kada se s Borusijom Moenchengladbach igralo, prvi mečevi protov redom sve i jednog protivnika nisu bili za pohvalu.

Današnji meč u Jerevanu bit će prvi evropski za Husrefa Musemića na klupi Sarajeva nakon 2013. i sramotnog ispadanja od albanskog Kukesija. Tada nije bilo dobro, pa Musemiću želimo da njegov tim bude uspješan kao u sezoni ranije, kada je u prvom zvaničnom nastupu Sarajevo dobilo Hibernians doduše kući sa 5:2, a onda eliminiralo bugarski Levski.

Dobri evropski rezultati trebaju nam zbog opće slike bh. fudbala, valjda je vrijeme da naši timovi zagaze barem u evropski avgust.

sportsport.ba