Share

Rekord koji niko neće srušiti: Ovogodišnje finale produžilo O’Nealov niz

Shaquille O’Neal u 19 godina NBA karijere izgradio je status jednog od najboljih i najdominantnijih igrača u povijesti košarke.

Osvojio je četiri naslova, igrao za šest NBA franšiza, a najbolje partije pružao je u Los Angeles Lakersima gdje je osvojio tri titule u četiri sezone. U Miami Heatu je uzeo još jedan prsten, a još je igrao i za Orlando Magic, Phoenix Sunse, Cleveland Cavalierse i Boston Celticse.

S obzirom na veliki broj različitih ekipa u kojima je igrao, možda i ne treba toliko čuditi jedan od Shaqovih rekorda koji nikada neće biti srušen.

Naime, 36 godina zaredom barem jedan O’Nealov saigrač ( u razdoblju od 1992. do 2011.) igrao je u NBA finalu, prenosi Index. Niz je započeo još 1983. kada je Greg Kite, Shaqov saigrač kasnije u karijeri u Orlandu, igrao za Boston u finalu.

Byron Scott je bio u Lakersima i igrao s najdominantnijim centrom kasnije u Los Angelesu. Kite i Scott su nastavili niz do kraja 80-ih kada su ga preuzeli Dennis Rodman i Jon Salley u Detroitu. Obojica su također igrala sa Shaqom u Lakersima. Horace Grant je nakon toga nastavio niz do sredine 90-ih kada je O’Neal upisao prvi nastup u NBA finalu, s Orlandom. Od tada su Rodman i Ron Harper produžili niz do 1999. kada je Jerome Kersey, koji je igrao jednu godinu s O’Nealom u Lakersima, bio dio šampionske ekipe Spursa. Shaq je zatim igrao u pet od sljedećih 7 NBA finala. U dva finala kada ga nije bilo igrao je Robert Horry, važan dio šampionskih Shaqovih ekipa u Los Angelesu. Nakon toga glavni igrači u ligi postaju LeBron James i Kobe Bryant i jedan od njih dvojice je uvijek bio u finalu u sljedećih 12 NBA sezona.

S LeBronom je Shaq igrao u Clevelandu. To nas dovodi do ovogodišnjeg finala u kojem će igrati Danny Green, O’Nealov saigrač iz Clevelanda 2009. godine, sada igrač Toronto Raptorsa. 36 godina barem jedan od Shaqovih saigrača je igrao u NBA finalu. Warriorsi i Raptorsi će u noći s četvrtka na petak započeti 73. finalnu NBA seriju, što znači da je barem jedan od O’Nealovih brojnih suigrača igrao u gotovo pola NBA finala.

Članak preuzet sa Rekord koji niko neće srušiti: Ovogodišnje finale produžilo O’Nealov niz

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!