Share

Sarper Mehmet: Imao sam veoma značajne uspjehe u timovima

Poznati turski ortoped i doktor Fudbalskog kluba Bešiktaš govorio je za portal SportSport.ba o svom radu, karijeri i postignutim rezultatima. Fotogalerija Prije trenutne funkcije, on je također bio i šef doktorskog tima FK Galatasaray kada je ovaj klub dva puta osvojio šampionsku titulu, a također je i doktor u reprezentaciji Turske koja će igrati na Euru ove godine. U razgovoru za naš portal on je govorio o dosadašnjoj karijeri i rezultatima koje je postigao.
1) Kao što znate, jedan ste od najboljih ortopeda u Turskoj. Možete li nam reći nešto o sebi i vašem obrazovanju? Rođen sam u Antaliji, u Seriku 1968. godine i stekao sam obrazovanje na Medicinskom fakultetu Hadžitepe Univerziteta u Ankari između 1985. i 1992. godine na engleskom jeziku. Specijalizaciju iz ortopedije sam završio na Odsjeku za ortopediju i traumatologiju Medicinskog fakulteta Istanbulskog Univerziteta između 1992. i 1996. godine. Između 1996. i 1997. godine usavršavao sam se na Odseku za sportsku medicinu Ročester Univerziteta u Njujorku, u Sjedinjenim Američkim Državama. Što se tiče artroskopske hirurgije i liječenja sportskih povreda, time se bavim od 1998. godine u privatnom sektoru, a u Acibadem zdravstvenog grupaciji radim od 2001. godine. Od 2008. godine obučavam evropske ortopede na Arthrex artoskopskim kursevima u Njemačkoj . Između 2011. i 2013. godine nalazio sam se na čelu Medicinske ekipe u A timu Sportskog kluba Galatasaraj i za to vreme osvojili smo dvije titule. Između 2013. i 2015. godine bio sam doktor A tima fudbalske reprezentacije Turske i u ovom periodu smo uspjeli da se plasiramo na Evropske prvenstvo u fudbalu 2016. godine. Između 2015. i 2016. godine bio sam na čelu Medicinskog odbora Fudbalskog kluba Bešiktaš i sa A timom sam doživio osvajanje šampionata.
2) Posebno se bavite sportskim povredama. Koliko godina radite sa sportistima? Od 1986. godine se bavim sportskim povredama i liječenjem istih.
3) Vi ste doktor FK Bešiktaš koji je i šampion fudbalske lige za 2016. godinu. U osvajanju šampionata i vi ste, takođe, imali veliki doprinos. Šta znači ova godina za Vas i sa čime ste se sve susreli? Kao što sam gore naveo, timovi u kojima sam ja radio za to vrijeme osvojili su tri šampionata (Galatasaraj dva, a Bešiktaš jedan), dok je A tim fudbalske reprezentacije uspio da se plasira na Evropsko prvenstvo u fudbalu. U timovima, u kojima sam ja radio, imali smo veoma značajne uspjhe kao npr. minimalne procente povreda kod sportista, raniji povratak na teren i takođe, sprečavanje ponovnih povreda. Ovo se, takođe, reflektovalo i na ekipe.
4) Šta su dobici vaše profesije i vašeg rada u Acibadem zdravstvenoj grupi? Pošto je Acibadem grupacija zdravstveni sponzor više klubova u Super ligi Turske, olakšana je moja veza sa mnogo sportista. Takođe, otvorenost Acibadem zdravstvene grupacije prema tehnološkim inovacijama i zahvaljujući pokazanim mogućnostima da se ta tehnologija nabavi, kao npr. nabavljanje tehnologije koja se odnosi na artroskopsku hirurgiju, olakšava nam da imamo lak pristup najnovijoj tehnologiji u svetu. Ove mogućnosti se stalno razvijaju i daju veliki doprinost mom profesionalnom razvoju. Zbog toga, ovom prilikom se zahvaljujem G-dinu Mehmet Ali Ajdinlaru i direktorima Acibadem zdravstvene grupe.

sportsport.ba