Share

Šest najvećih maratona u borbi protiv dopinga

Organizatori šest najvećih maratona na svijetu okupljenih u skupini World Marathon Majors (WMM) zajedno s Jedinicom za integritet atletike (AIU) pokrenuli su novi program borbe protiv dopinga.

Otkako je AIU osnovana u travnju 2017. usko surađuje sa šest najvećih maratona (Londonu, New Yorku, Chicagu, Bostonu, Tokio, Berlin) u borbi protiv dopinga.

Glavni maratoni i AIU shvatili su da se ‘sofisticirane varalice’ ne mogu uhvatiti s tradicionalnim testiranjem krvi i urina prije utrka ili nakon nastupa pa su pokrenuli novi program testiranja koji je usredotočen na inteligenciju i bit će individualno skrojen.

“Analiziramo stvari kao što su profil i biološka putovnica sportaša, pratimo njihovu izvedbu i druge čimbenike rizika kako bismo stvorili grupe sportaše visokog i niskog rizika. Na temelju toga kreiraju se individualizirani planovi testiranja i pratimo gdje se sportaši nalaze, ali i njihov natjecateljski program,” kazao je šef AIU-a Brett Clothier dodavši: “U ovom programu nema slučajnih testiranja.”

Jedinica za integritet atletike zaslužna je što je Kenijka Jemima Sumgong, aktualna olimpijska pobjednica u maratonu, suspendirana na osam godina jer je pokušala ometati istragu o pozitivnom nalazu na doping EPO, lažima i lažiranim dokumentima.

Sumgong je tijekom istrage o pozitivnom nalazu lagala i koristila lažirane dokumente vezano za navodni tretman u bolnici pokušavajući opravdati prisutnost EPO-a u organizmu. Objašnjavajući pozitivan nalaz Sumgong je istražiteljima rekla da je primila injekciju EPO-a kao i transfuziju u jednoj kenijskoj bolnici nakon prekida vanmaterične trudnoće što je potkrijepila liječničkom potvrdom.

No istraga je pokazala da Sumgong nije bila u toj bolnici na navedeni datum te da je dokument koji je predala lažiran ‘čime je namjerno pokušala ometati istragu’, prenosi Hina.

tekma.ba

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!