Share

Španska liga ostaje bez najboljih: Real zaprijetio napuštanjem

Košarkaški klub Real Madrid razmatra napuštanje domaće ACB lige, navodi Eurohoops.net. Prema informacijama iz Španije osim Kraljevskog kluba, ACB ligu spremna je napustiti i ekipa Baskonije dok Barcelona nema iste namjere.

Mundo Deportivo piše da su iz Reala oštro osudili suđenje u finalu Kupa Kralja kada je Barcelona slavila neregularnim poenima Ante Tomića. Nakon meča sudije su priznale grešku, ali trofej je i dalje ostao u vitrinama Katalonaca. Iz tih razloga iz uprave Reala navode da su spremni napustiti domaće prvenstvo i posvetiti se isključivo igranjem u Euroligi. S druge strane, iz Barcelone kažu da su također spremni napusti ACB ligu, ali samo iz razloga jer je težak raspored i jako je teško klubovima koji paralelno igraju i Euroligu. Tako da bi Barcelona pristala na istupanje iz lige samo ukoliko to i sam Real napravi. Također, španski mediji pišu da bi ACB liga mogla ostati bez Euroligaških momčadi s obzirom da i Real i Barcelona imaju A licencu za Euroligu tako da im domaće prvenstvo nije potrebno.

Pored svega toga pojavila se špekulacija da Real ode igrati u okviru NBA lige, što je ruku na srce teško ostvarivo iz više razloga.

Bilo kako bilo, promjene u ACB ligi su neminovne, a učešće Reala i Barcelone itekako igra ulogu kako u marketinškom smislu tako i za samu kvalitetu lige. Ono što je sigurno jeste da su čelnici prvenstva sada na potezu i ostaje nam da vidimo što će se dogoditi u najjačoj košarkaškoj ligi Europe.

tekma.ba