Share

“U Bosnu smo se prvi put vratili 1996. godine i to nikada neću zaboraviti”

Bh. reprezentativac Miralem Pjanić oduševio je fudbalski svijet svojim igrama u dresu Lyona, a kasnije je to nastavio u Romi da bi pred početak prošle sezone odlučio da potpiše za Juventus. Pjanićev put prema uspjehu nije bio nimalo lagan jer je njegov otac Fahrudim morao da napusti domovinu Bosnu i Hercegovinu kada je rat počeko kako bi svoju porodicu odveo na sigurno.

Porodica Pjanić život je nastavila u Luksemburgu, ali i pored toga Miralemu je BiH uvijek bila na prvom mjestu.

U razgovoru za engleski Telegraph Pjanić je pričao o svom djetinjstvu, ratu u Bosni i Hercegovini, odrastanju u Luksemburgu, ali i svojoj karijeri. Pjanić je opisao kako je izgledao prvi dolazak u BiH nakon rata, a to je bilo 1996. godine.

“Bilo je već jasno da će rat i otac mi je pričao da je jednostavno morao donijeti odluku da napusti Bosnu i odvede nas u Luksemburg koji je postao moj drugi dom. Jasno je da je rat bio veoma loš za cijelu Jugoslaviju, ali posebno za BiH koja je najviše patila i doživjela velike nepravde”, rekao je Pjanić, te nastavio:

“Prvi put kada smo se vratili bilo je 1996. godine i još uvijek su se vidjeli veliki znakovi rata. Sjećam se američkih vojnika koji su bili u mirovnoj misiji i dali su sve od sebe da to smire. Bosna je meni na prvom mjestu i veoma sam blizak svojoj domovini. Iako sam uvijek živio u inostranstvu moja porodica i ja uvijek pričamo bosanski i preferiramo bosansku tradiciju. To je uvijek u meni i mom srcu”.

“Kada sam birao za koga ću igrati između Luksemburga, Francuske i Bosne izabrao sam Bosnu jer sam osjećao da je važno da pokažem posebno mladim ljudima da se san može ostvariti. Kada su moji roditelji napustitli Tuzlu nismo ništa ponijeli. Samo su željeli da njihova djeca žive u miru i da imaju šansu normalno da odrastaju i to su uspjeli uraditi”.

Pjanić je priznao da mu je san uvijek bio da postane fudbaler i da je jednostavno osjećao da će to ostvariti ako bude dovoljno uporan.

“San mi je bio da budem fudbaler. Zavolio sam fudbal nenormalno i pratio sam oca uvijek kada je išao igrati fudbal s prijateljima. Jasno je da nije uvijek bilo lako i savršeno. Veoma teško je doći na ovaj nivo, ali znao sam šta je moj san i ostvario sam ga. To nije samo sreća, već najviše odlučnost”.

Bh. reprezentativac danas s dosta uspjeha nosi dres Juventusa koji će sutra u okviru osmine finala Lige prvaka igrati protiv Tottenhama. Upravo je ovaj londonski klub prije nekoliko godina želio dovesti Pjanića, ali bh. fudbaler je to odbio.

“Imao sam priliku da igram za Tottenham jer su željeli da ja budem zamjena Luki Modriću koji je otišao u Real Madrid. Rekao sam im da ne vjerujem da je pravo vrijeme za to i zbog toga nisam želio da potpišem za Tottenham. Imao sam ranije i ponudu Arsenala, ali odluke sam uvijek donosio kada dobro razmislim i jednostavno nisam mislio da je dobar potez odlazak u neki od engleskih timova”, zaključio je Pjanić.

sportsport.ba